Az Alapítvány a Magyar Önkéntesség Fejlesztéséért az Önkéntes Szemle szerkesztőségének tagjaival együttműködésben az alábbi három fő cél elérésére hívta életre az interaktív Önkéntes-koordinátor.hu platformot a hazai önkéntes szervezéssel/koordinációval is foglalkozó civil-nonprofit szervezetek, társulások, körök, állampolgári csoportok önkéntesei és önkéntes-koordinátorai számára.

Tapasztalatmegosztás. Az elmúlt harminc évben számtalan gyakorlati tapasztalat halmozódott fel a hazai önkéntes szektorban. Ugyanakkor az önkéntesség, mint társadalmi jelenség folyamatos változásban van és ez mindig új kérdéseket vet fel az önkéntesek szervezése/koordinációja során is, amelyekre a tapasztalatmegosztással könnyebb válaszokat találni.

Tudásmegosztás. A tapasztalatok mellett nagyon fontos a tudásmegosztás is, amely az önkéntességgel foglalkozó kutatások, tanulmányok eredményeinek gyakorlatba való átültetéséről szól. Ma Magyarországon nincs egy olyan kézikönyv, amely az önkéntes szervezés/koordináció elméleti és gyakorlati eredményeit összekapcsolná. Ezért az egyik fő célunk – a tapasztalat- és a tudásmegosztásban résztvevő szakemberek együttműködése alapján – egy modern szemléletű, magyar nyelvű önkéntes-koordinátori kézikönyv létrehozása.

Hálózat. Óvatos becslések szerint is körülbelül 4.000 fizetett munkaerő és 12.000 tagi önkéntes foglalkozik az önkéntesek koordinációjával/szervezésével. Célunk, hogy  összekapcsoljuk őket

  • az önkéntes-koordinátori szakma társadalmi és szektorbeli presztizsének emelése,
  • a szakmai és képzési minimum,
  • az etikai szabályok kidolgozása,
  • a kapcsolattartás,
  • a kölcsönös segítség és
  • az érdekképviselet érdekében.

Forrás és részletes információk: ITT